Sindikat GIT HIT, Nova Gorica
Sindikat podjetja HIT, enota gostinstva in turizma

Arhiv novic sindikata GIT HIT

V zvezi z zgoraj navedenim pa ugotavljamo, da se v mesecu marcu pojavlja nezakonito ravnanje delodajalca in sicer na način, da delavcem, ki imajo po mesečnem planu, kateri je bil v skladu z določilom 156. člena PKP izdelan do 25.02.2017 predvideno koriščenje letnega dopusta, le-tega spreminja v koriščenje ur. S tem pa delodajalec krši tako določila Zakona o delavnih razmerjih kot PKP. Delodajalca zato pozivamo, da pri evidentiranju delovnega časa za mesec marec upošteva prvotno izdelan plan dela za mesec marec in zaposlenim izplača višek ur kot nadure, tako kot je dogovorjeno nad 50 ur viška pri plači za mesec marec.

Ob tej priložnosti delodajalca tudi opozarjamo, da je delavce dolžan razporejati tako, da zagotovi mesečni fond ur, ne pa da ga razporeja tako, da ima posamezni delavec lahko tudi po 50 ur manj od mesečnega fonda ur.

Delodajalca ponovno pozivamo, da upošteva prvotno izdelan mesečni plan dela (določen v skladu z določilom 156. člena PKP). Torej v primeru da je zaposleni bil na koriščenju letnega dopusta oziroma koriščenju prazničnih ur, da se mu le to upošteva tudi pri evidentiranju in obračunu plače.

V primeru, da delodajalec zgoraj navedenim opozorilom ne bo sledil in bo predpise na račun delavcev še vedno kršil, bomo o teh nepravilnostih obvestili tudi pristojni inšpektorat za delo in ga pozvali k ukrepanju.

Delodajalca tudi opozarjamo na stališče Vrhovnega sodišča RS, kot to izhaja iz njegove sodbe VIII Ips 80/2015 z dne 12.05.2015, po katerem je delavec za čas koriščenja viška ur upravičen do dodatka za siceršnje plačilo nadurnega dela. Delavec lahko v tem primeru zahteva, da mu delodajalec za vse tako koriščene ure izplača ta dodatek.

Iz tega razloga zato delodajalca tudi pozivamo, da v izogib sodnim postopkom (sprožitev katerih bomo v primeru, da temu pozivu ne bo sledil, svojim članom vsekakor svetovali) delavcem za čas koriščenja viška ur izplača dodatek za plačilo nadurnega dela.